Wie is Madame Marie?

       

Kook-coach  

 

Home | Wat doet Madame Marie? | Wie is Madame Marie? | Hoe gaat Madame Marie te werk? | Wat doet Madame Marie nog meer?

 

 

 

 

Marie-Louise Beerling houdt van koken en van lekker eten. Ze houdt ook van lekkere wijn en goed gezelschap, van praten over eten en koken, van kookboeken lezen en lepels verzamelen, van hakken en snijden, van vlees en van vis, van brood bakken en pasta maken. Ze kookt graag en goed en is nergens bang voor - niet voor moeilijke recepten en niet voor vreemde ingrediŽnten. Ze durft elke uitdaging aan.  

De belangstelling voor koken zat er al vroeg in. Als kleuter stond Marie-Louise bij oma in de keuken op een krukje te kijken hoe opa zelf brood bakte, en als tante Joke bavarois had gemaakt mocht ze de schalen uitlikken. Wonderlijk, dat rijzende brood, die langzaam opstijvende gelatinepudding. In de zomer hielp ze aardbeien plukken, boontjes wecken en kruisbessenjam maken. Als twaalfjarige deed ze op zondag niets liever dan koken voor de hele familie, en op haar 17e ging ze in de zomervakantie koken voor de scouts.

In de tijd dat de eerste aubergines en paprikaís op de markt kwamen en Wina Born haar opzienbarende culinaire stukjes in de Avenue schreef, studeerde Marie-Louise in Wageningen. Na de colleges de keuken in. Studentenprutjes waren het zelden, het niveau lag al gauw hoger. Dit tot grote vreugde van haar kamergenoten en medestudenten.

Nauwelijks afgestudeerd, vertrok Marie-Louise met haar man naar het buitenland.

Niets vond ze uitdagender, verrassender en spannender dan grasduinen op de exotische markten van Ouagadougou, Garoua, Mongu of Peshawar. Alles zal wel eetbaar zijn, maar hoe? Hoe krijg je een levende geit in de pan? Wat doe je met 600 pintade-eieren? Hoe krijg je die schubben van de vis af? Waar zitten de karbonaadjes in dat halve varken dat je gekocht hebt, en hoe krijg je ze er als karbonaadjes uit? Valt er nog iets te doen met pinda-koek? Als socioloog kwam ze veel bij de mensen thuis en leerde van alles. Lekker eten is universeel! Marie-Louise probeerde alles uit en schreef zelfs een kookboek.

Inmiddels terug in Nederland, met een respectabel CV als adviseur in de veehouderij, werkervaring in meer dan 30 landen en een kast vol exotische kookboeken, wilde Marie-Louise eindelijk wel eens iets gaan doen met haar passie voor koken. Toen ze steeds vaker gevraagd werd om tips te geven, nieuwe keukens in te wijden en verjaardagsdiners te koken, viel het kwartje en werd ze kook-coach. Marie-Louise werd Madame Marie.  

 

 

 

 

This site was last updated 01/20/07